Onderzoek naar beschermde diersoorten

Veel mensen isoleren hun huis om energie en kosten te besparen en hun huis comfortabeler te maken. U moet dan letten op beschermde diersoorten. Een slecht geïsoleerd huis is voor sommige dieren namelijk een fijne plek om te rusten of een nest te maken. Vleermuizen vinden het bijvoorbeeld fijn om te nestelen in een spouwmuur. Volgens de Omgevingswet mag isoleren alleen als dit niet ten koste gaat van beschermde dieren.  

Grootschalig onderzoek voor natuurvriendelijk isoleren 

Wij voeren in 2025 een ecologisch onderzoek uit in de bebouwde kom. Dit onderzoek start vanaf 28 april. Het onderzoeksbureau maakt een Soorten Management Plan (SMP). Hierin staat welke beschermde dieren er in een gebied voorkomen, zoals verschillende soorten vleermuizen, zwaluwen, de spreeuw en de huismus. Ook beschrijft het plan welke acties nodig zijn om soorten te beschermen als een woning verduurzaamd wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een vleermuizenkast op een andere plek. Een vleermuis heeft dan nog steeds een veilige plek om te wonen na isolatie van de spouwmuur. 

Met het Soorten Management Plan kunnen wij volgend jaar bij de provincie een ontheffing aanvragen voor het onderzochte gebied. Inwoners van dat gebied hoeven dan zelf geen onderzoek te doen als ze hun woning verduurzamen. 

Wat u als inwoner merkt van het onderzoek 

Het onderzoek duurt bijna het hele jaar. Op verschillende momenten kijken de ecologen naar verschillende dieren. Zij doen onderzoek naar de verblijfplaatsen, vliegroutes en plekken waar voedsel te vinden is. Om dit goed in kaart te brengen fietsen zij meerdere keren routes door bepaalde wijken. Dit gebeurt overdag en vooral ook ’s avonds, ’s nachts en vroeg in de ochtend. Op die momenten zijn de dieren actief. 

De onderzoekers gebruiken speciale apparatuur om de soorten waar te nemen en te  lokaliseren. Ze bekijken de wijk en de omgeving en indien nodig de gebouwen in die wijk. Dat doen ze met een warmtebeeldcamera, verrekijker en/of zaklamp. Ze bekijken bijvoorbeeld of er een kraam- of verblijfplaats van een beschermde diersoort in of bij een woning is. Het kan dus voorkomen dat een ecoloog ook uw woning bekijkt met een warmtebeeldcamera of verrekijker. De onderzoekers blijven op openbaar terrein. Zij komen niet op privéterrein. 

Op een aantal plaatsen in sommige buurten hangen de ecologen ook kastjes op die de geluiden van langsvliegende vleermuizen meten. Deze apparaten nemen alleen geluiden en geen beelden op. Doorgaans hangen ze op plekken bij watergangen en/of veel begroeiing. 

Hoe u de onderzoekers herkent

De onderzoekers werken bij ecologisch bureau Aqua-Terra Nova. Zij hebben bedrijfskleding en/of gekleurde hesjes aan met een bedrijfslogo en zijn in het bezit van een bewijs waaruit blijkt dat zij voor Aqua-Terra Nova onderzoek doen. Twijfelt u? Neem dan contact op met de politie via 0900 88 44.

Vragen 

Neem contact op met op met Team Duurzaamheid via 14 0172 of duurzaam@nieuwkoop.nl