Besluit over warmtenet Langeraar

De gemeenteraad besluit op donderdag 7 november over de aanleg van een warmtenet in het dorp Langeraar. Daarmee krijgt Langeraar een toekomstbestendige warmtevoorziening. “Hiermee zetten wij een belangrijke stap in het aardgasvrij maken van woningen,” geeft wethouder Antoinette Ingwersen aan.

Warmtenet met lage temperatuur en lokale bron

De intentie is om een lokaal warmtenet aan te leggen, waarbij het water uit de Langeraarse Plassen wordt gebruikt als lokale bron. De afgelopen tijd is uitgebreid onderzocht wat de mogelijkheden en kansen zijn. Hierbij is intensief samengewerkt met lokale stakeholders, waaronder Woondiensten Aarwoude, de Dorpsraad Rondom de Plassen, energiecoaches van Gebiedscoöperatie Nieuwkoop en een enthousiaste werkgroep van betrokken inwoners. Ook netbeheerder Liander is betrokken. 

Er ligt nu een goed onderbouwd en gedragen voorstel. Ingwersen: “Ik vind het echt geweldig dat wij als gemeente deze unieke koppelkans aangrijpen om zo'n belangrijke stap te zetten in de het aardgasvrij maken van een wijk in Langeraar. Ik heb er vertrouwen in dat de gemeenteraad dit komende week gaat steunen, want we hebben het hier al vaak met elkaar over gehad. We zien samen de kansen voor de toekomst. En natuurlijk is het ook spannend. We zijn een van de eerste   gemeenten die dit gaan aanleggen. Het biedt onze inwoners de kans hun woning duurzaam te verwarmen en te koelen. Dat warmtenet komt voor honderd procent in handen van gemeente Nieuwkoop en heeft geen winstoogmerk. Het is dus niet te vergelijken met een commercieel warmtebedrijf dat nu soms negatief in het nieuws is.”

Na een positief besluit van de gemeenteraad op 7 november vragen wij een door het rijk beschikbaar gestelde subsidie aan, de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS). De subsidie is nodig om dit warmtenet financieel rond te krijgen.

Koppeling met bouw van nieuw Integraal Kindcentrum

De aanleg van het warmtenet is gekoppeld aan de bouw van het Integraal Kindcentrum De Poel (IKC). Dit IKC komt op de locatie van basisschool Aeresteijn, centraal in Langeraar. Naast het IKC komen twintig nieuwe appartementen. Die krijgen een aardgasvrije verwarming. Dat biedt de kans om bestaande woningen in de buurt van het IKC aan te sluiten op een warmtenet. 

Uit onderzoek blijkt dat een warmtenet energiezuiniger en goedkoper is dan aardgas of eigen (individuele) warmtepompen in de woning. Het warmtenet maakt gebruik van een warmte-koude opslag in de bodem in combinatie met aquathermie uit de Langeraarse Plassen. Hiermee is water van twaalf tot zestien graden via een warmtenet naar de woningen te transporteren. In de woning wordt dit water opgewaardeerd naar een hogere temperatuur met een eigen water-water warmtepomp. Hiermee is het mogelijk de woning te verwarmen én te koelen. Dit maakt een airco overbodig.

Besluit of het warmtenet er komt

Als de gemeenteraad besluit tot de aanleg van het warmtenet, worden het IKC en de nieuwbouwappartementen als eerste aangesloten in juni 2025. Samen met stakeholders stelt de gemeente een wijkuitvoeringsplan op. Omwonenden van het IKC ontvangen dan ook meer informatie en een aanbod om op het warmtenet aan te sluiten. Inwoners bepalen uiteindelijk zelf of ze meedoen.

Meer informatie over warmtenet Langeraar

De gemeenteraad besluit donderdag 7 november over de aanleg van het warmtenet. De raadsvergadering is openbaar en ook online te volgen. 

Meer informatie over de raadsvergadering